Kaivos-festivaali
55555555.jpg
 
Iida Antola (2).jpg

Iida Antola

SOPRAANO

Sopraano Iida Antola (s.1990) valmistui kuoronjohtajaksi Sibelius-Akatemiasta vuonna 2015 ja jatkoi sen jälkeen solistisiin lauluopintoihin Berliinin Universität der Künste -korkeakouluun Elisabeth Werresin luokalle. Antolalla on diplomit sekä kuoronjohdosta, pianonsoitosta että laulusta.

Antola teki debyyttinsä Suomen Kansallisoopperassa syksyllä 2017 Paminan roolissa Mozartin oopperassa Taikahuilu. Kaudella 2018-2019 häntä kuullaan Kansallisoopperan Phantom of the Opera -produktiossa Christinen osassa sekä Crobylen roolissa Massenet’n oopperassa Thaïs. Antolan muihin rooleihin kuuluvat Dido (Purcell: Dido and Aeneas), Poppea (Monteverdi: Poppean kruunaus), Clorinda (Rossini: La Cenerentola), Annina (Verdi: La Traviata) ja Suora infermiera (Puccini: Suor Angelica).

Antola on laulanut solistina useissa oratorioteoksissa, kuten Händelin Messias, Mozartin Requiem, Haydnin Vuodenajat ja Pergolesin Stabat Mater, ja konsertoinut lied-resitaalein Bukarestin Ateneumissa, Ploiestin Filharmoniassa, Würzburgin Mozart-juhlilla sekä Crescendo-festivaaleilla Berliinissä. Antola on kotonaan niin barokin kuin nykymusiikin parissa ja Sulasol on julkaissut joitain hänen sävellyksiään.

Antola on palkittu kotimaisissa ja kansainvälisissä laulukilpailuissa. Vuonna 2017 hän voitti 1. palkinnon Kangasniemen laulukilpailussa ja hänet palkittiin 2. palkinnolla kansainvälisessä Paula Salomon-Lindberg Lied-kilpailussa Saksassa. Kesällä 2015 Antola oli paitsi Timo Mustakallio -laulukilpailun finalisti, myös Tampereen Sävel -katselmuksen ”Vuoden nuori kuoronjohtaja”.

www.iidaantola.com

 
Awake Percussion.jpg

Awake Percussion

 

Awake Percussion on vuonna 2016 Helsingissä perustettu lyömäsoitinyhtye. Kokoonpanon rungon muodostaa nuorten lyömäsoittajien kvartetti, joka vastaa konserttien taiteellisesta suunnittelusta ja toteutuksesta. Awake Percussionin toiminnan tavoitteena on tuoda kiinnostavin uusi musiikki yleisön kuultavaksi tinkimättömällä laadulla. Uuden musiikin tilaaminen ja tiivis yhteistyö nuorten suomalaisten säveltäjien kanssa ovat keskeinen osa yhtyeen toimintaa. Tilausteoksien ja Suomen ensiesityksien ympärille rakentuva ohjelmistosuunnittelu onkin saanut osakseen laajaa positiivista huomiota yhtyeen ensimmäisen konserttikauden aikana.

Tilausteoksia ja Suomen ensiesityksiä vilisevä ohjelmistosuunnittelu on kerännyt Awake Percussionille runsaasti kiittävää palautetta, ja nyt lyömäsoitinkvartetti tuo konserttisarjansa uusintaesitykset sekä uuden Suomen ensiesityksen Kaivos-festivaaleille. Kiisu-teatterissa kuultava konserttikokonaisuus etsii paikkaansa musiikin, teatterin ja musiikkiteatterin välitilassa. Moderni keskustelu pöydän ympärillä, arjen absurdius, yhteiskunnan ja yleisesti hyväksytyn ulkopuolella eläminen sekä ihmisiä yhdistävä kaipuu rauhaan ovat Awake Percussionin suunnittelemassa ohjelmistossa tapa tarkastella hulluutta, ja sen suhdetta niin kutsuttuun normaaliin.

www.awakepercussion.fi

 
David Hackston.jpg

David Hackston

KONTRATENORI

Brittiläis-suomalainen kontratenori David Hackston aloitti musiikkiopintonsa Bradford-on-Avonissa, Englannissa. Sittemmin hän on opiskellut barokkilaulua ja vanhan musiikin historiaa ja esittämiskäytäntöjä Metropolia Ammattikorkeakoulussa opettajinaan Tuuli Lindeberg ja Teppo Lampela sekä vuosina 2014–15 Escola Superior de Música, Artes e Espectáculossa (Porto, Portugali) prof. Magna Ferreiran johdolla. David on vakiojäsen Helsingin kamarikuorossa, ja vuonna 2010 hän oli mukana perustamassa The English Vocal Consort of Helsinki -lauluyhtyeen, joka keskittyy repertuaarissaan englantilaiseen renessanssiin ja romantiikkaan. Lisäksi hän on barokkioopperayhdistys Orpheus’ Musesin perustajajäsen. Reilu vuosi perustamisensa jälkeen yhdistykselle myönnettiin Suomen vanhan musiikin liiton Vuoden vanhan musiikin teko 2017 -tunnustuspalkinto.

Merkittäviä esiintymisiä oratoriosolistina ovat viime aikoina olleet mm. yhteistyössä Helsingin Barokkiorkesterin (Händel: Messias), Suomalaisen Barokkiorkesterin (Bach: Johannes-passio) sekä Ensemble Nylandian kanssa (Falvetti: Il Diluvio Universale ja Stradella: San Giovanni Battista). Helmikuussa 2016 hän esitti Didymuksen roolin Händelin näyttämöllisessä oratoriossa Theodora. Vuonna 2017 hän esiintyi Purcellin Dido ja Aeneas -oopperassa ja lauloi Ottonen roolin Monteverdin Poppean kruunauksessa. Yhdessä luutisti Mikko Ikäheimon kanssa hän on esittänyt ohjelmia keskittyen John Dowlandin ja hänen aikalaisensa musiikkiin, ranskalaiseen air de cour -kirjallisuuteen sekä espanjalaisen varhaisrenessanssin vihuela-repertuaariin. Davidin erityinen kiinnostuksenkohteensa on 1500–1600-luvun portugalilainen polyfonia.

David laulaa mielellään myös uusinta musiikkia, ja Helsingin kamarikuoron riveissä hän on esittänyt ja levyttänyt lukuisia 1900-luvun kuoroklassikoita, esim. Erik Bergmanin, Olivier Messiaenin, Iannis Xenakiksen, Beat Furrerin, Jonathan Harveyn ja Vassos Nicolaoun kynästä. Viime vuosina hän on laulanut useaan otteeseen kontratenoriroolin Kaija Saariahon teoksessa Écho! lauluyhtyeelle ja elektroniikalle, ja 2013 hän kantaesitti Timothy Pagen Between Hell and Earth -teoksessa Paholaisen roolin, joka edellyttää laulajalta kolmen oktaavin ambitusta. Kesäkuussa 2014 hän esitti Peter Maxwell Daviesin ikonisen teoksen Eight Songs for a Mad King sekä Helsingissä että Hannoverissa.

 
IMG_5479.JPG

Reima Hirvonen

kuvataiteilija

Kuvataiteilija ja teatterilainen Reima Hirvonen on syntynyt vuonna 1963 Enossa, jossa asuu edelleen. Hirvonen on valmistunut Vapaasta Taidekoulusta taidemaalariksi vuonna 2003, ja opiskellut aiemmin näyttelemistä Pohjois-Karjalan opistossa sekä Tampereen yliopistossa.

Hirvonen on pitänyt yksityisnäyttelyitä ja osallistunut ryhmä- sekä yhteisnäyttelyihin Suomessa, Ruotsissa, Saksassa, Hollannissa, Venäjällä, Itävallassa, Etelä-Koreassa ja Belgiassa. Hän on Suomen taiteellisen metsäteatterin ja Korpiryhmän perustajajäsen. 

Hirvosen taide käsittelee häntä läheisesti koskettaneita aiheita, kuten masennusta, homoseksuaalisuutta ja syöpää. Hänen viimeisimmän yksityisnäyttelynsä nimi oli Syöpäruumis, ja parhaillaan työn alla on kirja samasta aiheesta. Hirvosen aiemmat kirjat ovat nimeltään This is my sauna (2010) ja Henkiruumis (2017).

 
KinnunenAnna.jpg

Anna Kinnunen

Tutkija

Anna Kinnunen (s. 1986) on joensuulainen perinteentutkija, joka liikkuu loppusuoralla olevassa väitöstutkimuksessaan hulluuden teemojen parissa. Hän valmistui filosofian maisteriksi Itä-Suomen yliopistosta vuonna 2012 ja jatkoi hieman myöhemmin samassa yliopistossa tohtoriopintojen parissa. 

Annan mielenkiinto hulluutta kohtaan juontaa juurensa lapsuuteen pohjoissavolaisessa Siilinjärven kunnassa, jossa sijaitseva vanha mielisairaalamiljöö kutkutteli pikkutytön mielikuvitusta. Sittemmin hän tarttui aiheeseen perusopintojen opinnäytetöissään. Niiden kautta jalostui idea väitöstutkimuksesta, jossa keskiössä ovat mielen sairauksista kärsiviä ihmisiä koskevat kulttuuriset käsitykset ja niiden rakentuminen.

Hulluudessa tutkimuskohteena Annaa inspiroi ilmiön kytkeytyminen poikkeavuuteen ja marginaaleihin. Samalla on kiehtovaa nähdä, miten hulluuden tarkastelu piirtää vääjäämättä esille kulttuurisia ideaaleja ja keskuksia – aikaan ja paikaan sidoksisia käsityksiä normaalin, soveliaan ja ihanteellisen käyttäytymisen rajoista. Tässä monisärmäisyydessä piilee hulluuden viehätys.

 
 
Lada Nuevo.jpg

Lada Nuevo

Lada Nuevo on yhdistelmä slaavilaisia sävyjä, kaihoisia tarinoita sekä aivan rehellistä ilakointia. Maailmalta tarinoita kerännyt ja Suomeen päätynyt revohka tutustuttaa keikoillaan yleisönsä siihen millaista on tanssia ja humpata hiki puseroon sekä mieli hurmioon.

Lada Nuevon facebook-sivut

 
Klaus Maunuksela (kuva Terhi Nieminen).jpg

Klaus Lumi Maunuksela

DRAMATURGI

Klaus Lumi Maunuksela (s.1993) on näytelmäkirjailija ja dramaturgi. Hän on kotoisin Turusta ja työskentelee Helsingissä, missä hän on valmistunut teatteritaiteen maisteriksi Taideyliopiston Teatterikorkeakoulusta.

Klaus liikkuu ajattelussaan kirjallisuuden, poliittisen filosofian, esitystaiteen ja yhteiskunnallisten liikkeiden alueella ja pyrkii yhdistämään niitä luovassa praktiikassaan. Tällä hetkellä hän toimii työparina useiden säveltäjien kanssa, rakentaa erilaisia monitaiteellisia kollektiiveja ja pohtii nykymusiikin esityksellisiä mahdollisuuksia. 

”Vapaa”ajallaan hän haluaa edistää ihmiskunnan vapautumista palkkatyöstä ja ottaa luokseen asumaan kissan ehkä.

 
IMG_3008.jpg

Ulla Mäkinen

TANSSIJA

Ulla Mäkinen (s. 1980) on tanssitaiteilija ja Outokummun tanssin koulutuksen lehtori. Hän on valmistunut tanssitaiteen maisteriksi Frankfurtin yliopistosta, ja työskennellyt freelance-kentällä esiintyen ja opettaen ympäri maailmaa, kunnes saapui Outokummun tanssin koulutuksen johtajaksi vuonna 2012. Tällä hetkellä hän toimii myös Pohjois-Karjalan taidetoimikunnan puheenjohtajana.

Tanssin lisäksi hän suhtautuu intohimoisesti kasveihin ja anatomiaan, tällä hetkellä erityisesti vanhoihin puihin, juorulajikkeisiin ja aivotutkimuksiin neuroplastisuudesta. 

 

 
IMG_3009-magic.jpg

Juha Pulli

NÄYTTELIJÄ

Juha Pulli (s.1979) on helsinkiläinen freelancenäyttelijä joka on kotoisin Kurikasta Etelä-Pohjanmaalta. Hän on valmistunut 2015 teatteritaiteen maisteriksi Taideyliopiston Teatterikorkeakoulusta. Juha on näyttelijänä monipuolinen ja työskentelee niin kuunnelmissa, teattereissa kuin televisiossakin. Juha on näytellyt viime vuosina muun muassa Ryhmäteatterin ja YLE Draaman tuotannoissa ja tällä hetkellä hänet voi nähdä ja kuulla YLEn Tarinanmetsästäjät TV-sarjassa sekä Mielensäpahoittaja maailmalla ja Itkisitkö onnesta -kuunnelmasarjoissa. Lisäksi Juha kirjoittaa ja säveltää. Vapaa-ajallaan Juha veneilee, retkeilee, kiipeilee ja palvelee kahta kissaansa.

 
Riverian opiskelijat (kuva Jussi Ulkuniemi).jpg

Riverian opiskelijat

Ammattiopisto Riverian tanssin-, sekä valo- että äänitekniikan opiskelijat ovat olleet mukana toteuttamassa Kaivos-festivaalia sen ensimmäisestä vuodesta lähtien. Vuonna 2018 festivaalilla mukana olevat opiskelijat:

Kylähullu-performanssi
Susanna Kinnunen, Paula Nousiainen, Heini Hermunen, Jasu Parviainen, Sonja Setälä, Hanna Heino (tanssi)

Philip Glass: Dance nro 2
Eevi Kinnunen, Anders Lillhonga, Wilma Mustonen, Teo Mattila, Ella Seikkala, Ira Vuolle (tanssi)

Steve Reich: Music for Pieces of Wood
Ella Effendy (koreografia)
Lisa Giebel, Heini Hermunen, Sonja Setälä (tanssi)

 
Lauri Supponen (kuva Heli Hirvelä, Tapiola Sinfonietta).jpg

Lauri Supponen

SÄVELTÄJÄ

Olen Lauri Supponen (*1988), helsinkiläinen säveltäjä. Vartuin Brysselissä ja opiskelin sävellystä ensin Lontoon Royal College of Musicissä ja Berliinin UdK:ssa, kunnes valmistuin Sibelius-Akatemialta syksyllä 2016. Teoksiani ovat esittäneet mm. Ensemble Intercontemporain, Ensemble Modern ja BBC Singers nykymusiikkifestivaaleilla Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa.

Kirjoitan musiikkia usein jatkumona, josta leikkaan teoksiani aina tarpeen tullen. Tykkään työskennellä tiiviissä yhteistyössä soittajien kanssa. Esiinnyn harvakseltaan myös oboistina ja kontrabasistina etenkin improvisoidun musiikin yhtyeiden kanssa.

Kiitän Suomen Kulttuurirahastoa ja Sibelius-rahastoa työni tukemisesta.

www.laurisupponen.fi

 
Anne_Korvat-magic.jpg

Anne Teikari

MUSIIKKITIETEILIJÄ

Olen tutkija (FM) ja kiinnostunut musiikin paikasta suhteessa sitä ympäröivään yhteiskuntaan. Olen kotoisin Kemistä, mutta eteläistynyt Tampereen ja Helsingin yliopistoissa tehtyjen opintojen myötä. Taiteen tasa-arvoisuutta pohdin työskennellessäni Kulttuuripolitiikan tutkimuskeskus Cuporessa vuosina 2015–2017, ja tällä hetkellä työskentelen Sibelius-Akatemiassa musiikinhistorian parissa. Säveltämisen myötä sekaannuin onnellisesti Korvat Auki- yhdistykseen vuonna 2016, jonka toimesta olen muun muassa vetänyt paneelikeskusteluja säveltäjän roolista sekä taidemusiikin merkityksestä nyky-yhteiskunnassa. Suhtaudun musiikkiin ja sen ympärille muodostuviin ilmiöihin intohimoisesti, mutta useimmiten huomaan pohtivani tapoja, joilla eri tavoin pyritään määrittämään hyvän ja huonon taiteen välistä rajaa. Taidemusiikissa minua kiinnostaa äänen ulottuvuuksien hamuaminen, mutta sielultani olen punk-rokkari jolle melodia on kaikki kaikessa.

 
jannevalkea.jpg

Janne Valkeajoki

HARMONIKKA

Janne Valkeajoki (s. 1992) kuuluu kansainvälisesti nuoren sukupolven mielenkiintoisimpiin ja lupaavimpiin harmonikansoittajiin ja muusikoihin.

Janne on esiintynyt laajalti niin solistina kuin kamarimuusikkona sekä Suomessa että Euroopassa. Festivaaleilla mm. Tage der Neuen Musik Bambergissa, Sysmän Suvisoitossa, Mäntän ja Ilmajoen musiikkijuhlilla, Musica nova Helsinki, Nürnbergin urkuviikoilla ja Kölnin ”Acht Brücken” -triennaalilla sekä pitänyt soolokonsertteja mm. Vilnan, Kokkolan ja Belgradin harmonikkafestivaaleilla. Solistina hän on esiintynyt mm. Lappeenrannan ja Mikkelin kaupunginorkestereiden, Radion sinfoniaorkesterin sekä Sibelius-Akatemian sinfoniaorkesterin kanssa kapellimestareinaan mm. Jaakko Kuusisto, Hannu Lintu, Vytautas Lukocius ja Sian Edwards. Valkeajoki on kantaesittänyt teoksia mm. Cecilia Damströmiltä, Ville Raasakalta ja Viera Janárčekoválta, maaliskuussa 2018 Valkeajoki kantaesitti Magnus Lindbergin uuden sooloharmonikkateoksen.

Vuonna 2015 Janne Valkeajoki voitti ensimmäisen palkinnon maailman merkittävimpiin harmonikkakilpailuihin kuuluvassa XXIII Arrasate Hiria –harmonikkakilpailussa Espanjassa. Lisäksi hän sai palkinnon Sofia Gubaidulinan säveltämän kilpailun pakollisen kappaleen parhaasta esityksestä.

Janne Valkeajoki on opiskellut harmonikansoittoa Sibelius-Akatemiassa Matti Rantasen, Heidi Velamon ja Veli Kujalan oppilaana. Parhaillaan hän tekee solistisia jatko-opintoja (Meisterklasse) Hochschule für Musik Würzburgissa Stefan Hussongin harmonikkaluokalla.

Janne aloitti orkesterinjohdon opinnot 14-vuotiaana Sibelius-Akatemiassa Jorma Panulan oppilaana. Opintojensa yhteydessä hän on johtanut lukuisia suomalaisia kaupunginorkestereita, sekä muun muassa Deutsche Staatsphilharmonie Rheinland-Pfalzia, Südwestdeutsche Philharmonieta ja Nürnberger Symphonikereita. Tällä hetkellä hän suorittaa orkesterinjohdon maisteritutkintoa Ari Rasilaisen johdolla Hochschule für Musik Würzburgissa.

www.jannevalkeajoki.com

 
aani11.jpg

ÄÄNI-kollektiivi

Kaivos-festivaalin residenssiyhtye ÄÄNI on taiteilijakollektiivi, joka esitystensä kautta tuo koettavaksi moniäänisen yhteiskunnan tarjoten samalla yleisölleen poikkitaiteellisia ja -tieteellisiä elämyksiä.

ÄÄNI-kollektiivin koti on yhtä lailla berliiniläisessä galleriassa kuin itäsuomalaisessa puupirtissä. Muun muassa Donatonin, Feldmanin ja Pärtin musiikin esittämisen rinnalla ÄÄNI luo tapahtumiinsa sävelteoksia yhdistäen niihin elementtejä niin valokuvataiteesta, kansanperinteistä kuin runoudestakin.

Festivaalilla kollektiivin riveissä soittavat Kaisa Kortelainen (huilu), Helmi Malmgren (klarinetti), Väinö Jalkanen (piano), Lauri Pekkarinen (lyömäsoittimet), Aliisa Neige Barrière (viulu) ja Sirja Nironen (sello).

www.äänikollektiivi.fi