Kaivos-Festivaali

Iida Antola (2).jpg

Iida Antola

Sopraano

Sopraano Iida Antola (s.1990) valmistui kuoronjohtajaksi Sibelius-Akatemiasta vuonna 2015 ja jatkoi sen jälkeen solistisiin lauluopintoihin Berliinin Universität der Künste -korkeakouluun Elisabeth Werresin luokalle. Antolalla on diplomit sekä kuoronjohdosta, pianonsoitosta että laulusta.

Antola teki debyyttinsä Suomen Kansallisoopperassa syksyllä 2017 Paminan roolissa Mozartin oopperassa Taikahuilu. Kaudella 2018-2019 häntä kuullaan Kansallisoopperan Phantom of the Opera -produktiossa Christinen osassa sekä Crobylen roolissa Massenet’n oopperassa Thaïs. Antolan muihin rooleihin kuuluvat Dido (Purcell: Dido and Aeneas), Poppea (Monteverdi: Poppean kruunaus), Clorinda (Rossini: La Cenerentola), Annina (Verdi: La Traviata) ja Suora infermiera (Puccini: Suor Angelica).

Antola on laulanut solistina useissa oratorioteoksissa, kuten Händelin Messias, Mozartin Requiem, Haydnin Vuodenajat ja Pergolesin Stabat Mater, ja konsertoinut lied-resitaalein Bukarestin Ateneumissa, Ploiestin Filharmoniassa, Würzburgin Mozart-juhlilla sekä Crescendo-festivaaleilla Berliinissä. Antola on kotonaan niin barokin kuin nykymusiikin parissa ja Sulasol on julkaissut joitain hänen sävellyksiään.

Antola on palkittu kotimaisissa ja kansainvälisissä laulukilpailuissa. Vuonna 2017 hän voitti 1. palkinnon Kangasniemen laulukilpailussa ja hänet palkittiin 2. palkinnolla kansainvälisessä Paula Salomon-Lindberg Lied-kilpailussa Saksassa. Kesällä 2015 Antola oli paitsi Timo Mustakallio -laulukilpailun finalisti, myös Tampereen Sävel -katselmuksen ”Vuoden nuori kuoronjohtaja”.

http://www.iidaantola.com/fi/

 

 

Awake Percussion.jpg

Awake Percussion

 


Awake Percussion on vuonna 2016 Helsingissä perustettu lyömäsoitinyhtye. Kokoonpanon rungon muodostaa nuorten lyömäsoittajien kvartetti, joka vastaa konserttien taiteellisesta suunnittelusta ja toteutuksesta. Awake Percussionin toiminnan tavoitteena on tuoda kiinnostavin uusi musiikki yleisön kuultavaksi tinkimättömällä laadulla. Uuden musiikin tilaaminen ja tiivis yhteistyö nuorten suomalaisten säveltäjien kanssa ovat keskeinen osa yhtyeen toimintaa. Tilausteoksien ja Suomen ensiesityksien ympärille rakentuva ohjelmistosuunnittelu onkin saanut osakseen laajaa positiivista huomiota yhtyeen ensimmäisen konserttikauden aikana.

Tilausteoksia ja Suomen ensiesityksiä vilisevä ohjelmistosuunnittelu on kerännyt Awake Percussionille runsaasti kiittävää palautetta, ja nyt lyömäsoitinkvartetti tuo konserttisarjansa uusintaesitykset sekä uuden Suomen ensiesityksen Kaivos-festivaaleille. Kiisu-teatterissa kuultava konserttikokonaisuus etsii paikkaansa musiikin, teatterin ja musiikkiteatterin välitilassa. Moderni keskustelu pöydän ympärillä, arjen absurdius, yhteiskunnan ja yleisesti hyväksytyn ulkopuolella eläminen sekä ihmisiä yhdistävä kaipuu rauhaan ovat Awake Percussionin suunnittelemassa ohjelmistossa tapa tarkastella hulluutta, ja sen suhdetta niin kutsuttuun normaaliin.

 

http://awakepercussion.fi/

 

David Hackston

kontratenori

Brittiläis-suomalainen kontratenori David Hackston aloitti musiikkiopintonsa Bradford-on-Avonissa, Englannissa. Sittemmin hän on opiskellut barokkilaulua ja vanhan musiikin historiaa ja esittämiskäytäntöjä Metropolia Ammattikorkeakoulussa opettajinaan Tuuli Lindeberg ja Teppo Lampela sekä vuosina 2014–15 Escola Superior de Música, Artes e Espectáculossa (Porto, Portugali) prof. Magna Ferreiran johdolla. David on vakiojäsen Helsingin kamarikuorossa, ja vuonna 2010 hän oli mukana perustamassa The English Vocal Consort of Helsinki -lauluyhtyeen, joka keskittyy repertuaarissaan englantilaiseen renessanssiin ja romantiikkaan. Lisäksi hän on barokkioopperayhdistys Orpheus’ Musesin perustajajäsen. Reilu vuosi perustamisensa jälkeen yhdistykselle myönnettiin Suomen vanhan musiikin liiton Vuoden vanhan musiikin teko 2017 -tunnustuspalkinto.

Merkittäviä esiintymisiä oratoriosolistina ovat viime aikoina olleet mm. yhteistyössä Helsingin Barokkiorkesterin (Händel: Messias), Suomalaisen Barokkiorkesterin (Bach: Johannes-passio) sekä Ensemble Nylandian kanssa (Falvetti: Il Diluvio Universale ja Stradella: San Giovanni Battista). Helmikuussa 2016 hän esitti Didymuksen roolin Händelin näyttämöllisessä oratoriossa Theodora. Vuonna 2017 hän esiintyi Purcellin Dido ja Aeneas -oopperassa ja lauloi Ottonen roolin Monteverdin Poppean kruunauksessa. Yhdessä luutisti Mikko Ikäheimon kanssa hän on esittänyt ohjelmia keskittyen John Dowlandin ja hänen aikalaisensa musiikkiin, ranskalaiseen air de cour -kirjallisuuteen sekä espanjalaisen varhaisrenessanssin vihuela-repertuaariin. Davidin erityinen kiinnostuksenkohteensa on 1500–1600-luvun portugalilainen polyfonia.

David laulaa mielellään myös uusinta musiikkia, ja Helsingin kamarikuoron riveissä hän on esittänyt ja levyttänyt lukuisia 1900-luvun kuoroklassikoita, esim. Erik Bergmanin, Olivier Messiaenin, Iannis Xenakiksen, Beat Furrerin, Jonathan Harveyn ja Vassos Nicolaoun kynästä. Viime vuosina hän on laulanut useaan otteeseen kontratenoriroolin Kaija Saariahon teoksessa Écho! lauluyhtyeelle ja elektroniikalle, ja 2013 hän kantaesitti Timothy Pagen Between Hell and Earth -teoksessa Paholaisen roolin, joka edellyttää laulajalta kolmen oktaavin ambitusta. Kesäkuussa 2014 hän esitti Peter Maxwell Daviesin ikonisen teoksen Eight Songs for a Mad King sekä Helsingissä että Hannoverissa.

Lada Nuevo.jpg

Lada Nuevo


Lada Nuevo on yhdistelmä slaavilaisia sävyjä, kaihoisia tarinoita sekä aivan rehellistä ilakointia. Maailmalta tarinoita kerännyt ja Suomeen päätynyt revohka tutustuttaa keikoillaan yleisönsä siihen millaista on tanssia ja humpata hiki puseroon sekä mieli hurmioon.

https://www.facebook.com/LadaNuevo/

 

Klaus Maunuksela (kuva Terhi Nieminen).jpg

Klaus Maunuksela

dramaturgi

Klaus Maunuksela (s.1993) on näytelmäkirjailija ja dramaturgi. Hän on kotoisin Turusta ja työskentelee Helsingissä, missä hän on valmistunut teatteritaiteen maisteriksi Taideyliopiston Teatterikorkeakoulusta.

Klaus liikkuu ajattelussaan kirjallisuuden, poliittisen filosofian, esitystaiteen ja yhteiskunnallisten liikkeiden alueella ja pyrkii yhdistämään niitä luovassa praktiikassaan. Tällä hetkellä hän toimii työparina useiden säveltäjien kanssa, rakentaa erilaisia monitaiteellisia kollektiiveja ja pohtii nykymusiikin esityksellisiä mahdollisuuksia. 

”Vapaa”ajallaan hän haluaa edistää ihmiskunnan vapautumista palkkatyöstä ja ottaa luokseen asumaan kissan ehkä.

 

IMG_3008.jpg

Ulla Mäkinen

tanssija

IMG_3009.jpg

Juha Pulli

näyttelijä

 

Riverian opiskelijat (kuva Jussi Ulkuniemi).jpg

Riverian opiskelijat


Ammattiopisto Riverian tanssin-, sekä valo- että äänitekniikan opiskelijat ovat olleet mukana toteuttamassa Kaivos-festivaalia sen ensimmäisestä vuodesta lähtien. Vuonna 2018 mukana olevat opiskelijat ilmoitetaan myöhemmin.

 

Lauri Supponen

säveltäjä

Olen Lauri Supponen (*1988), helsinkiläinen säveltäjä. Vartuin Brysselissä ja opiskelin sävellystä ensin Lontoon Royal College of Musicissä ja Berliinin UdK:ssa, kunnes valmistuin Sibelius-Akatemialta syksyllä 2016. Teoksiani ovat esittäneet mm. Ensemble Intercontemporain, Ensemble Modern ja BBC Singers nykymusiikkifestivaaleilla Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa.

Kirjoitan musiikkia usein jatkumona, josta leikkaan teoksiani aina tarpeen tullen. Tykkään työskennellä tiiviissä yhteistyössä soittajien kanssa. Esiinnyn harvakseltaan myös oboistina ja kontrabasistina etenkin improvisoidun musiikin yhtyeiden kanssa.

Kiitän Suomen Kulttuurirahastoa ja Sibelius-rahastoa työni tukemisesta.

www.laurisupponen.fi

 

Anne_Korvat.jpg

Anne Teikari

musiikkitieteilijä

 

jannevalkea.jpg

Janne Valkeajoki

harmonikka

 

Janne Valkeajoki (s. 1992) kuuluu kansainvälisesti nuoren sukupolven mielenkiintoisimpiin ja lupaavimpiin harmonikansoittajiin ja muusikoihin.

Janne on esiintynyt laajalti niin solistina kuin kamarimuusikkona sekä Suomessa että Euroopassa. Festivaaleilla mm. Tage der Neuen Musik Bambergissa, Sysmän Suvisoitossa, Mäntän ja Ilmajoen musiikkijuhlilla, Musica nova Helsinki, Nürnbergin urkuviikoilla ja Kölnin ”Acht Brücken” -triennaalilla sekä pitänyt soolokonsertteja mm. Vilnan, Kokkolan ja Belgradin harmonikkafestivaaleilla. Solistina hän on esiintynyt mm. Lappeenrannan ja Mikkelin kaupunginorkestereiden, Radion sinfoniaorkesterin sekä Sibelius-Akatemian sinfoniaorkesterin kanssa kapellimestareinaan mm. Jaakko Kuusisto, Hannu Lintu, Vytautas Lukocius ja Sian Edwards. Valkeajoki on kantaesittänyt teoksia mm. Cecilia Damströmiltä, Ville Raasakalta ja Viera Janárčekoválta, maaliskuussa 2018 Valkeajoki kantaesitti Magnus Lindbergin uuden sooloharmonikkateoksen.

Vuonna 2015 Janne Valkeajoki voitti ensimmäisen palkinnon maailman merkittävimpiin harmonikkakilpailuihin kuuluvassa XXIII Arrasate Hiria –harmonikkakilpailussa Espanjassa. Lisäksi hän sai palkinnon Sofia Gubaidulinan säveltämän kilpailun pakollisen kappaleen parhaasta esityksestä.

Janne Valkeajoki on opiskellut harmonikansoittoa Sibelius-Akatemiassa Matti Rantasen, Heidi Velamon ja Veli Kujalan oppilaana. Parhaillaan hän tekee solistisia jatko-opintoja (Meisterklasse) Hochschule für Musik Würzburgissa Stefan Hussongin harmonikkaluokalla.

Janne aloitti orkesterinjohdon opinnot 14-vuotiaana Sibelius-Akatemiassa Jorma Panulan oppilaana. Opintojensa yhteydessä hän on johtanut lukuisia suomalaisia kaupunginorkestereita, sekä muun muassa Deutsche Staatsphilharmonie Rheinland-Pfalzia, Südwestdeutsche Philharmonieta ja Nürnberger Symphonikereita. Tällä hetkellä hän suorittaa orkesterinjohdon maisteritutkintoa Ari Rasilaisen johdolla Hochschule für Musik Würzburgissa.

http://jannevalkeajoki.com/

 

aani.jpg

ÄÄNI-kollektiivi


Kaivos-festivaalin residenssiyhtye ÄÄNI on taiteilijakollektiivi, joka esitystensä kautta tuo koettavaksi moniäänisen yhteiskunnan tarjoten samalla yleisölleen poikkitaiteellisia ja -tieteellisiä elämyksiä.

ÄÄNI-kollektiivin koti on yhtä lailla berliiniläisessä galleriassa kuin itäsuomalaisessa puupirtissä. Muun muassa Donatonin, Feldmanin ja Pärtin musiikin esittämisen rinnalla ÄÄNI luo tapahtumiinsa sävelteoksia yhdistäen niihin elementtejä niin valokuvataiteesta, kansanperinteistä kuin runoudestakin.

Festivaalilla kollektiivin riveissä soittavat Kaisa Kortelainen (huilu), Helmi Malmgren (klarinetti), Väinö Jalkanen (piano), Lauri Pekkarinen (lyömäsoittimet), Aliisa Neige Barriére (viulu), ja Sirja Nironen (sello). 

 

https://www.facebook.com/aanikollektiivi/