David Hackston.jpg

David Hackston

KONTRATENORI

Brittiläis-suomalainen kontratenori David Hackston aloitti musiikkiopintonsa Bradford-on-Avonissa, Englannissa. Sittemmin hän on opiskellut barokkilaulua ja vanhan musiikin historiaa ja esittämiskäytäntöjä Metropolia Ammattikorkeakoulussa opettajinaan Tuuli Lindeberg ja Teppo Lampela sekä vuosina 2014–15 Escola Superior de Música, Artes e Espectáculossa (Porto, Portugali) prof. Magna Ferreiran johdolla. David on vakiojäsen Helsingin kamarikuorossa, ja vuonna 2010 hän oli mukana perustamassa The English Vocal Consort of Helsinki -lauluyhtyeen, joka keskittyy repertuaarissaan englantilaiseen renessanssiin ja romantiikkaan. Lisäksi hän on barokkioopperayhdistys Orpheus’ Musesin perustajajäsen. Reilu vuosi perustamisensa jälkeen yhdistykselle myönnettiin Suomen vanhan musiikin liiton Vuoden vanhan musiikin teko 2017 -tunnustuspalkinto.

Merkittäviä esiintymisiä oratoriosolistina ovat viime aikoina olleet mm. yhteistyössä Helsingin Barokkiorkesterin (Händel: Messias), Suomalaisen Barokkiorkesterin (Bach: Johannes-passio) sekä Ensemble Nylandian kanssa (Falvetti: Il Diluvio Universale ja Stradella: San Giovanni Battista). Helmikuussa 2016 hän esitti Didymuksen roolin Händelin näyttämöllisessä oratoriossa Theodora. Vuonna 2017 hän esiintyi Purcellin Dido ja Aeneas -oopperassa ja lauloi Ottonen roolin Monteverdin Poppean kruunauksessa. Yhdessä luutisti Mikko Ikäheimon kanssa hän on esittänyt ohjelmia keskittyen John Dowlandin ja hänen aikalaisensa musiikkiin, ranskalaiseen air de cour -kirjallisuuteen sekä espanjalaisen varhaisrenessanssin vihuela-repertuaariin. Davidin erityinen kiinnostuksenkohteensa on 1500–1600-luvun portugalilainen polyfonia.

David laulaa mielellään myös uusinta musiikkia, ja Helsingin kamarikuoron riveissä hän on esittänyt ja levyttänyt lukuisia 1900-luvun kuoroklassikoita, esim. Erik Bergmanin, Olivier Messiaenin, Iannis Xenakiksen, Beat Furrerin, Jonathan Harveyn ja Vassos Nicolaoun kynästä. Viime vuosina hän on laulanut useaan otteeseen kontratenoriroolin Kaija Saariahon teoksessa Écho! lauluyhtyeelle ja elektroniikalle, ja 2013 hän kantaesitti Timothy Pagen Between Hell and Earth -teoksessa Paholaisen roolin, joka edellyttää laulajalta kolmen oktaavin ambitusta. Kesäkuussa 2014 hän esitti Peter Maxwell Daviesin ikonisen teoksen Eight Songs for a Mad King sekä Helsingissä että Hannoverissa.